Ačkoliv si někteří dělají z té skutečnosti legraci, existuje

verze Ubuntu pro křesťany

logoOdhlédneme-li od křesťanského nadšení i celkem nepřekvapivého opovržení Linuxové komunity nad novou *Buntu pseudodistribucí zůstane tu pár faktů, o kterých podle mne stojí za to popřemýšlet:

1. Je to (pokud vím, kdyžtak mne opravte) jediná verze Linuxu cílená pro křesťany. Čili pokud si chci vybírat operační systém srdcem, získává Ubuntu CE první bod.

2. Na CDčku je rovnou připravena řada biblických nástrojů - GnomeSword pro studování Bible - Bible Fox styl Firefoxu, Virtual Rosary, Bible Verse Memorizer, E-sword biblický studijní software podobný GnomeSword, ale běžící pod Wine. Navíc věřící rodiče dostanou do ruky nástroj pro filtrování obsahu webových stránek DansGuardian. Další bod pro Ubuntu CE

3. Většinu těchto programů ale můžete velmi jednoduše  nainstalovat i do "nekřesťanského" Ubuntu. Ve standardních repozitářích jsem nenalezl jen ten růženec (což mne jako protestanta netrápí), styl do Firefoxu se také musí stahovat zvlášť. E-sword neznám, v našich zeměpisných šířkách máme Theofila pod Windows a tak mi to nechybí. Souhrnem, CE nemá proti běžnému Ubuntu nic (podstatného) navíc. Nula bodů.

4. Současná verze Ubuntu CE je založena na Ubuntu 7.04. Aktuální verze je 7.10 (pozor je to podle měsíce vydání, takže až tak hrozné to není).  Kdy ale bude další Ubuntu CE nevím ... Mínus jeden bod. A hodně velký

5. Podle distrowatch je Ubuntu CE na slušném 35. místě. Za sebou zanechává třeba Open BSD, Linspire či Edubuntu. Zajímavé. 

6. Recenze na serveruextremetech.com v podstatě jen vytkla skutečnost, že nikde nevyskakuje "křesťanská" grafika ... Tato recenze je vcelku objektivní a snaží se i vývojáře inspirovat k nějaké aktivitě.

Můj názor je ten, že Ubuntu CE, ač relativně populární, není krok správným směrem. Pokud se někdo rozhodne pro tuto distribuci, stane se "zajatcem" jejího vývojového cyklu, který je několik měsíců za mateřskou distribucí. Nabízené funkce není problém implementovat do stávajícího Ubuntu. Pokud již používáte jiný Linux, nemá smysl přecházet. Pokud nemáte s Linuxem žádné zkušenosti, může být Ubuntu CE pro Vás - pokud nepotřebujete "nejnovější a nejúžasnější" funkce ...

Ale možná si koupím tričko, hrnek či podložku pod myš s logem Ubuntu CE ;-).