Poslední dobou používám čím dál častěji Google Docs. Neumí to tolik, jako OpenOffice či MS varianta, ale oboje se hodí k něčemu jinému. Když si chci rozepsat příspěvek na blog, udělat poznámky ke studiu, sdílet se svou ženou dokument s plánovanými vánočními dárky pro rodinu či rozvrhnout seminárku, používám tenhle webový editor. Mám pak k dokumentům přístu kdekoliv (doma, v kanceláři, v knihovně, na návštěvě, na Win či linuxu) a nemusím hledat flashdisk. Navíc nemám rád uzavřené formáty a Openoffice či něci jiného spolupracující s ODF není všude k dispozici.

Tak to bylo na úvod, teď k tisku. V poslední jsem době sledoval, jak Google Docs vylepšil vzhled a zavedl nové funkce. Dnes mě zaujal nový způsob tisku: tlačítko "vytiskni" už nevede k otevření okna s obsahem nastylovaným pro tisk, ale převede dokument do PDF a načte do prohlížeče. Před tiskem tedy vidím přesně výslednou podobu dokumentu.

No, objevil jsem ale hned jednu mouchu. V dokumentu mohu používat jakékoliv fonty nainstalované na počítači. Nejsou sice v nabídce, ale stačí zkopírovat zformátovaný text či nastavit fonty v HTML. Jenže při převodu do PDF Google nahradí fonty, které nezná, vlastními.

No a já měl v dokumentu hebrejštinu i se samohláskama, což moc fontů, ač si hrdě říkají unicode, nezvládá. Výsledkem je rozsipaný text :-( Nezbývá než doufat, že google zapracuje na fontech, nebo koupí code2000, který používám.

A co vy, už jste taky okusili módní vlnu webových aplikací?