Často potřebuju v práci rozesílat lidem formuláře, shromažďovat je a archivovat. Zdědil jsem jakési "tiskopisy" ve wordu. Abych nepreferoval jednu společnost, posílám formuláře dva, jeden v docu, druhý v ODF. Ježen pořád to není ono, lidé někdy neví, jak vyznačit své odpovědi, navíc posílání dvou souborů je zbytečně komplikované. Prostě potřeboval bych něco, co nechá akorát dotyčného vybrat odpovědi, uložit a odeslat formulář zpět.

Jsou tu samozřejmě google-forms, ale ty se mi moc nehodí. Nejde tak o to mít pořádek v informacích a dělat si z nich grafy, ale mít formuláře dobře archivované pro kontrolu. Proč tedy nevyzkoušet standard PDF (když je pro linux jak spousta otevřených prohlížečů, tak originální Adobe Reader)?

PDF je sice otevřený standard (ISO 32000), ale formuláře jsou zrovna tak trošičku uzavřené. Takové formuláře se dají vytvořit třeba v OpenOffice nebo jiném programu, který umí exportovat do PDF. Poté je můžete vyplnit, vytisknout i uložit například v Evince na Linuxu nebo PDF-XChange Viewer na Windows. Vypadá to elegantně. Jenže je tu háček. Každý má na počítači Adobe Acrobat Reader a my ho nemůžeme nutit, aby si instaloval něco jiného. Jenže Acrobat takový formulář uloží jen v placené verzi, verze Reader, která je zdarma, zase uloží jen to, co jí připravíme v placeném produktu Adobe.

Máme tu tedy otevřený standard, ale dominantní prohlížeč nám dovolí uložit vyplněný formulář jen tehdy, když má podpis placeného softwaru téže firmy (říká se tomu "rights-enabled PDFs"). Funkce není zablokovaná, to by tolik nevadilo, protože by ji mohla nabídnout konkurence a získat tak zákazníky. Ona prostě vyžaduje podpis od firmy, podpis, že autor formuláře řádně zaplatil správné firmě.

Mám poslední dobou pocit, že pořád méně firem se snaží vytvářet lepší programy a stále více je těch, které jen zneužívají rozšířenosti jednoho svého programu. Kdyby Adobe Reader prostě neumožňoval ukládání formulářů, znamenalo by to pro uživatele "kup si placenou verzi, nebo hledej u konkurence". Takhle vzkazuje Adobe všem, kdo chtějí formuláře vytvářet: "My máme všechny uživatele, takže pokud chcete, aby mohli váš formulář uložit, zaplaťte nám za podpis".

Protože nehodlám kupovat Adobe Acrobat Reader Professional za 450 dolarů (u nás by to bylo určitě ještě dražší) kvůli jednomu formuláři, nezbývá mi, než zůstat u těch doců a ODF.