Zkoušeli jste někdy převést PDF na obrázek? Já to potřebuji pravidelně, protože titulní stranu Studia theologica nám dělají grafici, od kterých dostanu PDF, jenže potřebuju JPG nebo GIF na web.

Brouzdal jsem po internetu, umí to jen placené verze programů. S jednou výjimkou, a tou je Gimp. Ten v práci mám, mé pokusy ale byly zpočátku neúspěšné. Pak jsem zjistil, že nemám nainstalovaný GhostScript, který pomůže Gimpu otevřít PDF. Je potřeba jej stáhnout, nainstalovat a zkopírovat "gswin32c.exe" do nějakého dosažitelného adresáře, třeba c:\windows. Vopruz, že? O to větší bylo mé překvapení, když na Mandriva Linuxu vše fungovalo od začátku: Gimp je součástí základní instalace, stejně jako všechno ostatní, nic není třeba nastavovat.

A další překvapení: ovladače. V práci mám Windows XP SP2, ale když jsem zkusil připojit svůj nový SonyEricsson, chyběly ovladače. Nevěděl jsem, jak hledat ty správné, tak jsem tam nějaké nacpal. Výsledek: připojil se mobil, ale ne karta v něm. Mandriva Linux? Vše šlape jak hodinky bez potřeby nějakého nastavování či instalace (a to mám verzi free).

A do třetice: vypalování. Když vyšla nová Mandriva, chtěl jsem si ji stláhnout v práci, kde mám rychlejší připojení. Souborový systém FAT ale neumožňuje uložit tak velký soubor. Ve školní knihovně máme sice souborový systém NTFS, ale tam je zase omezená velikost vypalování (asi nějaký ořezaný Nero či co). Prostě zlatý linux se svými souborovými systémy a na vypalování K3B.

Abych ale jen nechválil, poslední dobou mám pocit, že zlobí zrcadla (některá - ta, co jsem si vybral) zdrojů softwaru Mandrivy. Za to sice mohou správci mirorů a ne Mandriva, požitek ze snadné práce s linuxem to ale trochu kazí.