Vyšla další verze BibleTimu, programu pro práci s biblí v prostředí KDE, s označením 1.7. BibleTime je pěkně navržený program, který umí vše, co běžný uživatel potřebuje (a ještě leccos navíc). Hlavní novinkou nové verze je přechod na KDE 4, vývojáři se ale zároveň snaží zbavit závislosti na tomto prostředí, což by se mělo podařit ještě během tohoto roku ve verzi 2.0, která by již měla být portovatelná i na ostatní systémy.



Bohužel zatím nejsou k dispozici instalační balíčky, a protože já balit neumím, tato recenze vychází ještě z betaverze. Snad se to ale brzy napraví.

Novinky

Já osobně mám největší radost z toho, že je konečně možné vybírat knihy, kapitoly a verše z vysouvací nabídky. Kromě toho byla i přepracovaná knihovnička, takže si můžete nastavit, zda chcete knihy třídit podle jazyka/kategorie (bible, komentář, slovníky...), kategorie/jazyka, jen jednoho nebo nijak netřídit.


Přibyla také zvláštní karta pro záložky, kam si můžete ukládat svá oblíbená místa.

Trochu se změnilo i hledání, uživatel si může zvolit, zda bude hledat všechna zadaná slova (A), některá ze slov (NEBO), nebo zda bude zadávat hledání syntaxí vyhledávacího enginu Lucene (operátory, divoké karty...).

A konečně poslední novinka, přepracování a zjednodušení se dočkal i správce pro instalaci modulů (knih):

Zápory

Nová verze přináší i jisté komplikace. Jak jste si možná všimli, vůbec se nezobrazují tlačítka na změnu velikosti či zavření otevřených modulů (kliknete-li ale na správné místo, fungují). To je možná jen chyba betaverze, uvidíme.

Přepracování uživatelského rozhraní s sebou přineslo i fakt, že nové upravené části nejsou lokalizované do češtiny. To se ale snad také brzy změní.

Závěrem

Nový BibleTime nepřináší převratné nové funkce, ale vylepšuje a zpříjemňuje stávající. Hlavní je asi to, že pokročil na cestě k rozšíření na další systémy, kde se může utkat třeba se slovenským Theophilem. Trochu napřed je v tomto smyslu příbuzný GnomeSword, který se nedávno ve verzi pro Windows objevil pod názvem Xiphos. Držíme tedy palce při dobývání oken.


A co vy - máte nějaké zkušenosti s těmito programy a kterým dáváte přednost?