Nedávno se objevila další verze programu pro práci s biblí s číslem 2 (nyní 2.0.1). Oproti předchozí verzi 1.7, o které jsem tu psal, jsou změny hlavně pod povrchem.

Úvodem je třeba říci, že nová verze nepřináší pro dosavadní uživatele žádnou podstatnou změnu. Opravuje mnoho chyb (toho jsem si tedy jako uživatel všiml), obsahuje nějaká vylepšení překladů a v samostatných oknech je kromě textů i knihovnička, záložky a "lupa".

To je jistě potěšitelné, ale hlavní událost se odehrála uvnitř programu. Programátorům se podařilo zbavit závislostí na desktopovém prostředí KDE, takže jej mohou používat i uživatelé ostatních prostředí bez nutnosti doinstalovávat knihovny. Ba co víc, otevřela se tak cesta k portaci na jiné operační systémy, než je Linux. Autoři teď hledají někoho, kdo by jim pomohl připravit pěknou instalaci.

Bohužel se mi zdá, že tým BibleTimu nedělá moc pro to, aby se program dostal k lidem. Neviděl jsem zatím moc balíčků ani pro předchozí verzi 1.7. Balíčky nejnovější verze pro Ubuntu jsem ale našel na https://launchpad.net/~pkgcrosswire/+archive/ppa (je zde i návod na přidání příslušného zdroje).

A ještě jedna zpráva: když jsem si nainstaloval Xiphos - také program pro práci s biblí od Crosswire (dříve GnomeSWord, dnes také multiplatformní), zjistil jsem, že má v knihovničce místo i pro mapy a obrázky. Zatím nejsou žádné ke stažení, snad se ale můžeme těšit, že se nějaké brzy objeví. Oba programy používají stejné moduly, tak snad mapy a obrázky budou i v některém dalším vydání BibleTimu.