Logo projektu Otevřená Víra (otevřené dveře, za kterými je zářící kříž).

Oznamuji Vám touto cestou vznik projektu nazvaného OtevřenáVíra. Klade si za cíl vytvořit podmínky pro bezbariérové šíření s vírou spjatých děl. Dobře se cíl vysvětluje třeba na následujícím příkladu:

Vyrážíte za kamarády (na spolčo, mši, do scholy...), před cestou jste ale narazili na novou zajímavou písničku a rádi byste ji kamarádům ukázali a zazpívali si ji. Něco takového je v současné době problém, nikdo z nás nevlastní autorská práva (nebo alespoň ne všech hezkých písniček), takže rozkopírování (byť by bylo i jinak otravné), nepřichází v úvahu. Z jednoho zpěvníku si dvacet lidí nezazpívá a kupovat dvacet zpěvníků, se kterými by se někdo musel ještě tahat, také nepřichází v úvahu.

Co teď? Teď nastupuje projekt OtevřenáVíra, který se snaží problém řešit. Má jmenovitě tyto dva úkoly:

  1. osvětu držitelů autorských práv (autorů, nakladatelů…) k uvolnění děl pod licencí umožňující jejich sdílení (aniž by je to o něco připravilo),
  2. agregaci, třídění, hodnocení a šíření uvolněných děl, aby se k nim případný zájemce mohl dostat.

Naši modelovou situaci by projekt vyřešil: na stránkách OtevřenéVíry bychom si písničku mohli nalézt a bez obav (třeba ze zákonů) stáhnou a vytisknout (případně, což je moje cesta, dát do telefonu a kamarádům pomocí Bluetooth rozeslat).

Projekt OtevřenáVíra je ve velmi rané fázi, je toho potřeba ještě hodně promyslet, nabízím Vám proto nám všem blízkou oblast pro vlastní realizaci. Více informací naleznete na pracovních stránkách projektu. Dotazy pokládejte, prosím, zde v diskuzi nebo mi je pište na email.

http://otevrenavira.farnostnm.cz/